poniedziałek, 17 grudnia 2012

Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i szpinakiem


Do przygotowania makaronu potrzebujemy:


  • Pokrojonego w kostkę kurczaka
  • Pokrojoną w plastry cukinię
  • Młody, świeży szpinak
  • 2 ząbki czosnku
  • Makaron Tagliatelle 
  • Szklankę dobrej jakości tartego parmezanu
  • 1 śmietana 30%
  • oliwę z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na posiekany czosnek. Po chwili gdy czosnek się lekko zarumieni ( nie zbrązowieje) dodajemy kurczaka i wszystko oprószamy solą i pieprzem.
  • Do kurczaka dodajemy cukinię, umyty szpinak i po 2 minutach wlewamy śmietankę i wrzucamy parmezan ( możemy troszkę zostawić do dekoracji) i dusimy aż sos troszkę zgęstnieje.
  • Gdy sos jest już prawie gotowy dodajemy ewentualnie trochę świeżo zmielonego pieprzu.
  • Makaron łączymy z sosem na patelni i możemy podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz