poniedziałek, 7 stycznia 2013

Zupa - krem z pomidorów z mozzarellą



Do przygotowania kremu potrzebujemy:


  • 1 litr soku pomidorowego
  • opakowanie pasty z  przetartych  pomidorów w kartoniku
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • bagietka
  • szynka  Parmeńska
  • kwaśna śmietana (opcjonalnie)
  • sól, pieprz i cukier
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy sok pomidorowy, pastę z przetartych pomidorów, posiekany czosnek i liście bazylii.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bagietkę kroimy w kromki - każdą z kromek owijamy plasterkiem szynki Parmeńskiej i pieczemy w piekarniku około 5 minut.
  • Kiedy zupa się zagotuje całość miksujemy na puszysty krem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, cukrem, solą i pieprzem.
  • Mozzarelle kroimy w paski i układamy na dnie talerza.
  • Na mozzarellę wlewamy gorący krem ( dzięki temu podczas jedzenia ser będzie cudownie się ciągnął)
  • Krem podajemy w asyście pysznych grzanek i kwaśnej śmietany.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz