Do przygotowania polędwiczek potrzebujemy:
- ładną polędwiczkę wieprzową
- 2 łyżki musztardy łagodnej
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki płynnego miodu
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa potrzebna do smażenia
- sezam
Przygotowanie:
- Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy pod skosem w 1cm paski.
- Układamy w naczyniu, polewamy oliwą i przyprawiamy pieprzem ziołowym - mieszamy i odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki.
- Do miseczki dodajemy dwa rodzaje musztardy, ocet balsamiczny, miód oraz oliwę z oliwek wszystko razem energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczki i doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelnię z polędwiczkami wlewamy nasz sos miodowo-musztardowy oraz wsypujemy sezam. Całość dusimy pod przykryciem około 10 min ( jeśli sos będzie zbyt gęsty lub intensywny w smaku podlewamy przegotowaną wodą)
Do przygotowania marchewek i ziemniaków potrzebujemy:
- kilka ładnych marchewek
- ziemniaki
- czosnek
- rozmaryn
- masło
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut.
- Marchewki przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na blasze do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek i obficie przyprawiamy solą i pieprzem.
- Podgotowane ziemniaki układamy na blasze koło marchewek, delikatnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Do ziemniaków dorzucamy ząbki czosnku (nieobrane) gałązki rozmarynu, kawałki masła i solimy.
- Wszystko pieczemy około 20 minut ( lub do uzyskania pożądanego efektu) w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz