środa, 9 stycznia 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym z karmelizowanymi marchewkami i pieczonymi ziemniakami


Do przygotowania polędwiczek potrzebujemy:


  • ładną polędwiczkę wieprzową
  • 2 łyżki musztardy łagodnej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa potrzebna do smażenia
  • sezam

Przygotowanie:

  • Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy pod skosem w 1cm paski.
  • Układamy w naczyniu, polewamy oliwą i przyprawiamy pieprzem ziołowym - mieszamy i odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki.
  • Do miseczki dodajemy dwa rodzaje musztardy, ocet balsamiczny, miód oraz oliwę z oliwek wszystko razem energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczki i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelnię z polędwiczkami wlewamy nasz sos miodowo-musztardowy oraz wsypujemy sezam. Całość dusimy pod przykryciem około 10 min ( jeśli sos będzie zbyt gęsty lub intensywny w smaku podlewamy przegotowaną wodą)

Do przygotowania marchewek i ziemniaków potrzebujemy:

  • kilka ładnych marchewek
  • ziemniaki
  • czosnek
  • rozmaryn
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut.
  • Marchewki przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na blasze do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek i obficie przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Podgotowane ziemniaki układamy na blasze koło marchewek, delikatnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Do ziemniaków dorzucamy ząbki czosnku (nieobrane) gałązki rozmarynu, kawałki masła i solimy.
  • Wszystko pieczemy około 20 minut ( lub do uzyskania pożądanego efektu) w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz