środa, 27 lutego 2013

Ciasto czekoladowo-cynamonowe z kremem mascarpone




Do przygotowania ciasta potrzebujemy:


  • 2 tabliczki mlecznej czekolady ( 1 mleczna i 1 gorzka)
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie ciasta:

  • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem pokrojonym na małe kawałki.
  • Czekolada nie może się zagotować. Jak się już rozpuści to odstawić do wystygnięcia.
  • Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Do masy jajecznej powoli wlewać ostudzoną czekoladę i cały czas miksować na niskich obrotach.
  • Na koniec do ciasta dodajemy mąkę i cynamon. Wszystko delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Ciasto będzie wilgotne i zawsze oblepi patyczek podczas sprawdzania.


Do przygotowania kremu potrzebujemy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 36% lub 30%
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie kremu:

  • Śmietankę ubijamy na sztywno.
  • Serek mascarpone ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym.
  • Za pomocą łyżki dodajemy śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy obficie kremem i posypujemy cynamonem.

Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz