sobota, 16 lutego 2013

Paella z krewetkami i kurczakiem




Do przygotowania paelli potrzebujemy:


  • 3/4 szklanki suchego ryżu do risotto
  • pierś z kurczaka
  • krewetki Black Tiger
  • kolorowa papryka 
  • papryczka chilli
  • cukinia
  • groszek mamuci
  • pasta pomidorowa ok. pół szklanki 
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • papryka ostra, sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • bulion drobiowy 
  • szafran
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli, cukinie oraz groszek mamuci. Wszystko razem smażymy około 5 minut.
  • Następnie wszystko podlewamy wytrawnym winem i dusimy około 5 minut aż alkohol wyparujemy.
  • Po tym czasie dodajemy pastę pomidorową i ostrą paprykę.
  • Bulion podgrzewamy z szafranem i przecedzamy.
  • Do warzywa wlewamy bulion i dusimy około 7 minut ( bez mieszania!!!)
  • Po tym czasie dodajemy krewetki i naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową , a ogień zmniejszamy do minimum. Dusimy następne 7 minut. 
  • Po tym czasie zdejmujemy z ogni i trzymamy jeszcze pod przykryciem około 2 minuty.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz