O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...
Do przygotowania makaronu potrzebujemy:
- Pokrojonego w kostkę kurczaka
- Pokrojoną w plastry cukinię
- Młody, świeży szpinak
- 2 ząbki czosnku
- Makaron Tagliatelle
- Szklankę dobrej jakości tartego parmezanu
- 1 śmietana 30%
- oliwę z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na posiekany czosnek. Po chwili gdy czosnek się lekko zarumieni ( nie zbrązowieje) dodajemy kurczaka i wszystko oprószamy solą i pieprzem.
- Do kurczaka dodajemy cukinię, umyty szpinak i po 2 minutach wlewamy śmietankę i wrzucamy parmezan ( możemy troszkę zostawić do dekoracji) i dusimy aż sos troszkę zgęstnieje.
- Gdy sos jest już prawie gotowy dodajemy ewentualnie trochę świeżo zmielonego pieprzu.
- Makaron łączymy z sosem na patelni i możemy podawać.
Do przygotowania croissantów potrzebujemy:
- Ja wykorzystuje gotowe ciasto specjalnie do criossantów ( obecnie można je kupić w Biedronce;)
- Słoiczek Nutelli
- Rozdrobnione orzechy mogą być laskowe, migdały, nerkowce, włoskie itp według gustu
- Kandyzowana skórka pomarańczowa
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Ciasto kroimy w trójkąty (wielkość trójkątów zależy od tego ile i jakiej wielkości chcemy mieć criossanty)
- Każdy trójkąt smarujemy obficie Nutella, na nią układamy rozdrobnione orzechy oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko zwijamy od podstawy trójkąta aż po wierzchołek mocno przyciskając aby ciasto dobrze nam się zlepiło a pyszne nadzienie nie wypłynęło.
- Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 stopnii.
Moja rada:
- Criossanta można też bardzo szybko przygotować w wersji wytrawnej tzn zamiast czekoladowego nadzienia na płacie ciasta ułożyć plasterek szynki oraz plasterek sera żółtego. Świetny pomysł na śniadanie.
Do przygotowania kurczaka potrzebujemy:
- piersi z kurczaka pokrojone w paseczki
- 2 papryki czerwone i 1 paprykę żółtą
- czerwoną papryczkę chilli
- cebule, 2 ząbki czosnku
- łyżeczkę tartego imbiru
- mieszankę przypraw: sproszkowane chilli, cynamon, curry, kurkumę, imbir (wszystkie po jednej małej łyżeczce)
- mleczko kokosowe
- jogurt naturalny
- woreczek ugotowanego ryżu
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Marynata: jogurt naturalny mieszamy z przyprawami tj. cynamonem, chilli, curry, kurkumą, imbirem.
- Kurczaka pokrojonego w paseczki wrzucamy do przygotowanej marynaty i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy papryczkę chilli pokrojoną w paski, czosnek i imbir.
- Kiedy warzywa zmiękną dorzucamy kurczaka wraz z całą marynatą i podsmażamy razem jeszcze 5 minut.
- Następnie dodajemy pokrojoną w słupki paprykę - wszystko dusimy razem około 2 min.
- Na koniec wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 3 minuty aż sos troszkę zgęstnieje.
- Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Moje rady:
- W każdym większym supermarkecie możecie znaleźć gotową przyprawę Tikka Masala, Gram Masala czy też Bombay Masala - nazwy są przeróżne natomiast wszystkie smakują prawie tak samo.
- Zamiast ryżu możecie podać tak przygotowanego kurczaka z kruchą bagietką i sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego!!!
Do zrobienia sałatki potrzebujemy:
- 3 zupki chińskie najlepiej Vifona Curry
- pierś z kurczaka pokrojona w paski
- 1 długi, zielony ogórek
- 1 duża papryka czerwona
- pół puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- pieprz i curry do smaku ( do sałatki) curry, ostra papryka, sól i pieprz ( do kurczaka)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Do miski wrzucamy makaron i wsypujemy przyprawy z opakowania (ja nie dodaje tych suszonych warzyw) zalewamy wrzątkiem dosłownie tylko żeby przykryło makaron. Odstawiamy na 5 minut, aż makaron będzie miękki. Pamiętajmy jeśli makaron będzie za mokry to możemy osuszyć go ręcznikiem papierowym.
- Do makaronu dodajemy majonez a następnie warzywa : kukurydzę, pokrojonego w plastry ogórka oraz paseczki czerwonej papryki. Wszystko mieszamy razem oraz przyprawiamy do smaku pieprzem oraz przyprawą curry.
- Na oliwie podsmażamy kurczaka przyprawiając go przyprawą curry, ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Na środku talerza układamy zgrabny kopczyk z naszej sałatki i na górę układamy paseczki podsmażonego na oliwie kurczaka. Można podawać jak starter :)
Moje rady:
- Możecie przygotować też tą sałatkę w tradycyjny sposób tzn. wszystkie składniki kroimy w kosteczkę, makaron gnieciemy na drobniejsze kawałki. Makaron z przyprawami z zupki zalewamy wrzątkiem, później dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, kukurydze oraz kurczaka. Do wszystkiego dodajemy majonez, curry i pieprz.
Do przygotowania przystawki potrzebujemy:
- świeży pomidor
- mozzarella
- liście sałaty wymieszane z listkami bazylii
- szynka prosciutto
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Każdego pomidora owijamy w plasterek szynki prosciutto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
- Mozzarelle kroimy w plasterki.
- Na talerzu układamy mieszankę sałaty i bazylii. Na to układamy plastry mozzarelli i skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Całość solimy i pieprzymy do smaku według uznania.
- Upieczonego pomidora układamy na talerzu obok sałaty i mozzarelli.
Do przygotowania grzanek potrzebujemy:
- bagietkę
- serek mascarpone
- plastry wędzonego łososia
- posiekany, świeży koperek
- sok z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Bagietkę kroimy w centymetrowe plastry
- Każdą kromeczkę smarujemy dość grubo serkiem mascarpone.
- Na serku układamy po plasterku łososia, następnie skrapiamy go sokiem z cytryny.
- Grzanki wkładamy na około 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika grzanki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- Pokrojony w plastry ser halloumi - świetnym zamiennikiem jest polski oscypek
- Plastry szynki parmeńskiej
- Pomidorki koktajlowe
- Pokrojona w plastry bagietka
- Mieszanka sałat
- Świeżo mielony pieprz i sól morska
- Oliwa z oliwek oraz sok wyciśnięty z półwki cytryny
- Garść tartego parmezanu do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - na blasze do pieczenia układamy pomidorki koktajlowe, plastry sera halloumi ( bądź oscypka) oraz kromeczki bagietki owinięte w plaster szynki parmeńskiej ( dla lepszego efektu plaster składam na pół )
- W międzyczasie na środku talerza układam garść mieszanki sałat, skrapiam oliwą oraz sokiem z cytryny. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.
- Kiedy ser, pomidorki i grzanki są już gotowe wyciągam je z piekarnika i odstawiam na 2 minutki do przestudzenia ( ale pamiętaj aby nie były zimne :)
- Na sałacie układam grzankę i ser a z boku upieczone pomidorki.
- Całość obficie posypuję startym parmezanem.
Moja rada:
- Świetna przystawka, która wspaniale smakuje z lampką schłodzonego białego wina.
- Zamiast sera halloumi można użyć oscypka lub rolady ustrzyckiej - wtedy świetnie będzie pasował sos z żurawiną.
Smacznego!!!
Do przygotowania deseru potrzebujemy:
- 1 opakowanie biszkoptów "języczków" z cukrem
- 1 serek mascarpone
- 1/2 puszki mleczka skondensowanego
- otarta skórka z jednej cytryny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Do miski dodajemy serek mascarpone, skórkę cytrynową oraz mleczko skondensowane ( najlepiej dodawać stopniowo, aby nie było za słodkie według upodobań) wszystko ubijamy na puszystą masę.
- Biszkopty przekrawamy na pół - spód smarujemy masą i nakładamy górną część biszkopta.
- Gotowego eklerka za pomocą łyżki smarujemy polewą czekoladową.
- Eklerki można jeść od razu, ale najlepiej schłodzić je w lodówce przez około 1 godzinę.
Moje rady:
- Do polania eklerków możemy użyć polewy z Nutelli ( w garnuszku należy podgrzać Nutellę, masło oraz śmietankę 30% i wymieszać) nada to eklerkom orzechowego smaku.
- Eklerki można posypać wiórkami kokosowymi albo bardzo drobno posiekanymi migdałami.
Smacznego!!!
Do przygotowania makaronu potrzebujemy:
- pokrojoną w kostkę pierś kurczaka
- suszone borowiki, namoczone w wodzie
- garść posiekanych orzechów włoskich
- makaron papardelle ugotowany al dente
- 1 małą cebulę pokrojoną w piórka
- mała śmietanka 30%
- oliwa z oliwek do smażenia, sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
- garść tartego parmezanu ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W osolonym wrzątku gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz grzyby - wodę z moczenia grzybów również wlewamy na patelnię.
- Na drugiej patelni prażymy posiekane orzechy i dodajemy do kurczaka kiedy cały płyn wyparuje.
- Na koniec wlewamy do kurczaka i grzybów śmietankę 30% oraz wsypujemy tarty parmezan ( odrobinę możemy zostawić do dekoracji makaronu) Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Kiedy śmietanka nam się zredukuję i sos zgęstnieje zdejmujemy patelnię z ognia i cały sos posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Makaron mieszamy z sosem i na koniec posypujemy resztką parmezanu.
Moje rady:
- Zamiast kurczaka możemy użyć polędwiczkę wieprzową albo pokrojoną w długie paski szynkę parmeńską.
- Borowiki możemy zastąpić pieczarkami.
- Dla podkreślenia smaku można dodać do sosu sera z niebieską pleśnią.
Smacznego!!!
O moim zamiłowaniu do gotowania dowiedziałam się całkiem niedawno, nie jestem zawodowcem wręcz amatorką, która dzięki gotowaniu zapomina o wszystkich trudach dnia codziennego. Pomysł założenia bloga pojawił całkiem niedawno, a głównym celem było aby stał się pomocny dla kobiet, które codziennie stają przed pytanie "Co dziś zrobić na obiad"??
Codziennie będę prezentować pomysły, które możecie wykorzystać w swoich domach aby nie tracić czasu na zastanawianie się co ugotować,bądź jak urozmaicić obecne menu.
Głównymi cechami które charakteryzować będą mojego bloga, a zarazem moją kuchnie to świeżość, łatwość i szybkość przyrządzanych potraw.
Świeżość ponieważ przedstawię wam moje wersje znanych już potraw.
Łatwość ponieważ w swoich przepisach wykorzystuję również gotowe produkty.
Szybkość ponieważ wszystkie moje potrawy przygotowuje się błyskawicznie co nie pochłania nam wiele czasu na inne obowiązki, których mamy całe mnóstwo.
Swoje przepisy wzbogacę o listę zakupów potrzebnych do przygotowania danego dania, orientacyjny koszt oraz miejsce w którym możesz kupić niezbędne składniki.
Na moim blogu znajdziesz świeże, łatwe i szybkie przepisy na dania słodkie i słone oraz orzeźwiające napoje oraz znajdziesz ciekawe menu, które pozwoli Ci na łatwą organizację przyjęć dla przyjaciół bądź organizowaniu wystawnych obiadów - w zakładce menu znajdziesz również propozycję nakrycia stołu połączonego z odpowiednim menu.
Jest to miejsce dla każdego kto kocha gotować i smakować, dlatego usiądź wygodnie i zostań przez chwilę...