O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

wtorek, 22 stycznia 2013

Sałatka z tuńczykiem w sosie czosnkowo-szczypiorkowym




Do przygotowania sałatki potrzebujemy:


  • Puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
  • Jajka
  • sałata lodowa
  • kukurydza
  • pomidorki koktajlowe
  • ser żółty
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • czosnek
  • posiekany szczypiorek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
  • W między czasie kiedy jajka nam się gotują przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, wciskamy ząbek czosnku, wsypujemy posiekany szczypiorek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko mieszamy na gładki sos.
  • Sałatę lodową rwiemy (ja kroję na desce ) układamy na środku dużego talerza i polewamy sosem czosnkowo-szczypiorkowym. 
  • Na sałacie układamy tuńczyka, posypujemy go kukurydzą, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i układamy pokrojone na ósemki jajka. Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym.
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz