O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

czwartek, 28 lutego 2013

Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym



Do przygotowania sałatki potrzebujemy:


  • mieszanka sałat ( ja wybrałam z roszponką)
  • filet z kurczaka
  • szynka parmeńska
  • oliwki
  • ser feta
  • pomidor
  • pieczywo
  • tymianek suszony
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, curry i ostra papryka
  • sos czosnkowy ( majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w stosunku 1:2 dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą z pieprzem)


Przygotowanie:


  • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Smażymy go na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu kroimy w paski.
  • Pieczywo kroimy w kostkę i polewamy oliwą wymieszaną z solą i suszonym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku około 10 minut.
  • Szynkę parmeńską kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku aż stanie się chrupiąca.
  • Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem czosnkowym. Na sosie układamy kurczaka, oliwki, kruszymy ser feta. Pomidorku układamy dookoła talerza. Sałatkę posypujemy grzankami i upieczonymi paseczkami szynki parmeńskiej.
Smacznego!!!




środa, 27 lutego 2013

Ciasto czekoladowo-cynamonowe z kremem mascarpone




Do przygotowania ciasta potrzebujemy:


  • 2 tabliczki mlecznej czekolady ( 1 mleczna i 1 gorzka)
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie ciasta:

  • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem pokrojonym na małe kawałki.
  • Czekolada nie może się zagotować. Jak się już rozpuści to odstawić do wystygnięcia.
  • Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Do masy jajecznej powoli wlewać ostudzoną czekoladę i cały czas miksować na niskich obrotach.
  • Na koniec do ciasta dodajemy mąkę i cynamon. Wszystko delikatnie mieszamy.
  • Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Ciasto będzie wilgotne i zawsze oblepi patyczek podczas sprawdzania.


Do przygotowania kremu potrzebujemy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 36% lub 30%
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie kremu:

  • Śmietankę ubijamy na sztywno.
  • Serek mascarpone ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym.
  • Za pomocą łyżki dodajemy śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy obficie kremem i posypujemy cynamonem.

Smacznego!!!





wtorek, 26 lutego 2013

Kremowa zupa pieczarkowa z serem pleśniowym i makaronem




Do przygotowania zupy potrzebujemy:


  • bulion drobiowy
  • pieczarki
  • cebulę
  • ser z zieloną pleśnią 
  • makaron ( ja użyłam małych muszelek)
  • śmietana 30%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki 
  • masło

Przygotowanie:

  • Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę.
  • Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i całość podsmażamy.
  • W garnku zagotowujemy bulion.
  • Do bulionu dodajemy pieczarki i cebulę, całość gotujemy około 15 minut. Po tym wrzucamy do gotującej się zupy makaron. Gotujemy około 8 minut.
  • Do osobnego rondelka wlewamy śmietankę 30%  i pokruszony ser pleśniowy. Gotujemy, aż ser się rozpuści a sos będzie gęsty.
  • Sos pleśniowy wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze około 5 minut , aż zupa stanie się kremowa.
  • Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!!!


poniedziałek, 18 lutego 2013

Penne z mascarpone i pieczarkami



Do przygotowania makaronu potrzebujemy:


  • makaron penne
  • pierś z kurczaka
  • pieczarki
  • cebula
  • serek mascarpone
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone cebulę i pieczarki.
  • Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do pieczarek. Całość dusimy około 10 minut.
  • Następnie dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę i znowu dusimy 10 minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Moja rada:

  • Dla podkreślenia smaku możemy dodać ser pleśniowy z niebieską pleśnią typu Lazur.

Smacznego!!!





sobota, 16 lutego 2013

Paella z krewetkami i kurczakiem




Do przygotowania paelli potrzebujemy:


  • 3/4 szklanki suchego ryżu do risotto
  • pierś z kurczaka
  • krewetki Black Tiger
  • kolorowa papryka 
  • papryczka chilli
  • cukinia
  • groszek mamuci
  • pasta pomidorowa ok. pół szklanki 
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • papryka ostra, sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • bulion drobiowy 
  • szafran
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli, cukinie oraz groszek mamuci. Wszystko razem smażymy około 5 minut.
  • Następnie wszystko podlewamy wytrawnym winem i dusimy około 5 minut aż alkohol wyparujemy.
  • Po tym czasie dodajemy pastę pomidorową i ostrą paprykę.
  • Bulion podgrzewamy z szafranem i przecedzamy.
  • Do warzywa wlewamy bulion i dusimy około 7 minut ( bez mieszania!!!)
  • Po tym czasie dodajemy krewetki i naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową , a ogień zmniejszamy do minimum. Dusimy następne 7 minut. 
  • Po tym czasie zdejmujemy z ogni i trzymamy jeszcze pod przykryciem około 2 minuty.

Smacznego!!!



piątek, 15 lutego 2013

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku




Do przygotowania makaronu potrzebujemy:


  • pierś kurczaka
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • papryczka chilli
  • imbir
  • cebula
  • seler naciowy
  • pędy bambusa
  • makaron spaghetti
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • sezam
  • mąka kukurydziana
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem.
  • Cebulę kroimy w piórka a resztę warzyw w słupki.
  • Na rozgrzanym oleju sezamowym smażymy kurczaka. Następnie dodajemy warzywa i wszystko dusimy przez około 7 minut.
  • Następnie dodajemy starty na tarce imbir, posiekane chilli oraz doprawiamy wszystko sosem sojowym. Dusimy razem jeszcze około 3 minut.
  • Całość oprószamy odrobiną mąki kukurydzianej i dokładnie mieszamy - dzięki temu sos delikatnie zgęstnieje. 
  • Ugotowany makaron dodajemy do sosu i smażymy wszystko około 2 minuty.
  • Na osobnej patelni prażymy ziarna sezamu.
  • Makaron nakładamy na talerze i posypujemy uprażonym sezamem.

Smacznego!!!




czwartek, 14 lutego 2013

Babeczki z kremem waniliowym i truskawkami




Do przygotowania babeczek potrzebujemy:


  • 1 op. serka mascarpone
  • śmietanka 36%
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekolada mleczna
  • truskawki
  • spody do kruchych babeczek


Przygotowanie:

  • Śmietankę 36% ubijamy mikserem, aż uzyska konsystencję puszystego kremu.
  • Stopniowo do śmietanki dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy (kilka kropel) oraz cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Dno babeczki smarujemy roztopioną czekoladą, następnie nakładamy krem i dekorujemy pokrojonymi w ósemki truskawkami.


Smacznego!!!