Do przygotowania deseru potrzebujemy:
- 1 opakowanie biszkoptów "języczków" z cukrem
- 1 serek mascarpone
- 1/2 puszki mleczka skondensowanego
- otarta skórka z jednej cytryny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Do miski dodajemy serek mascarpone, skórkę cytrynową oraz mleczko skondensowane ( najlepiej dodawać stopniowo, aby nie było za słodkie według upodobań) wszystko ubijamy na puszystą masę.
- Biszkopty przekrawamy na pół - spód smarujemy masą i nakładamy górną część biszkopta.
- Gotowego eklerka za pomocą łyżki smarujemy polewą czekoladową.
- Eklerki można jeść od razu, ale najlepiej schłodzić je w lodówce przez około 1 godzinę.
Moje rady:
- Do polania eklerków możemy użyć polewy z Nutelli ( w garnuszku należy podgrzać Nutellę, masło oraz śmietankę 30% i wymieszać) nada to eklerkom orzechowego smaku.
- Eklerki można posypać wiórkami kokosowymi albo bardzo drobno posiekanymi migdałami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz