O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

czwartek, 22 listopada 2012

Najprostsze na świecie mini-eklerki




Do przygotowania deseru potrzebujemy:

  • 1 opakowanie biszkoptów "języczków" z cukrem
  • 1 serek mascarpone
  • 1/2 puszki mleczka skondensowanego 
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z dodatkiem oliwy z oliwek.
  • Do miski dodajemy serek mascarpone, skórkę cytrynową oraz mleczko skondensowane ( najlepiej dodawać stopniowo, aby nie było za słodkie według upodobań) wszystko ubijamy na puszystą masę.
  • Biszkopty przekrawamy na pół - spód smarujemy masą i nakładamy górną część biszkopta.
  • Gotowego eklerka za pomocą łyżki smarujemy polewą czekoladową.
  • Eklerki można jeść od razu, ale najlepiej schłodzić je w lodówce przez około 1 godzinę.

Moje rady:
  • Do polania eklerków możemy użyć polewy z Nutelli ( w garnuszku należy podgrzać Nutellę, masło oraz śmietankę 30% i wymieszać) nada to eklerkom orzechowego smaku.
  • Eklerki można posypać wiórkami kokosowymi albo bardzo drobno posiekanymi migdałami.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz