- polędwiczki wieprzowe
- zielony pieprz w zalewie
- 50 ml whisky
- musztarda dijon
- szklanka bulionu drobiowego
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu
- oliwa z oliwek
- pieprz ziołowy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w centymetrowe paski. Oliwę z oliwek mieszamy z pieprzem ziołowym - zalewamy ta marynatą polędwiczki i odstawiamy do lodówki.
- Na rozgrzany rondelek wlewamy około 2-3 łyżki zielonego pieprzu w zalewie ( pod wpływem temperatury pieprz traci swoją ostrość)
- Zielony pieprz zalewamy szklanką bulionu i dodajemy łyżeczkę musztardy. Wszystko razem gotujemy około 5 minut.
- Do sosu wlewamy whisky oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy następne 5 minut.
- Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki i zimnej wody.
- Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczki doprawiając je solą i pieprzem na patelni.
Moje rady:
- Podczas smażenia polędwiczek warto je nakłuwać widelcem - sprawi to, że będą bardziej kruche.
- Zamiast whisky można użyć innego alkoholu np. brandy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz