Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- Pokrojony w plastry ser halloumi - świetnym zamiennikiem jest polski oscypek
- Plastry szynki parmeńskiej
- Pomidorki koktajlowe
- Pokrojona w plastry bagietka
- Mieszanka sałat
- Świeżo mielony pieprz i sól morska
- Oliwa z oliwek oraz sok wyciśnięty z półwki cytryny
- Garść tartego parmezanu do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - na blasze do pieczenia układamy pomidorki koktajlowe, plastry sera halloumi ( bądź oscypka) oraz kromeczki bagietki owinięte w plaster szynki parmeńskiej ( dla lepszego efektu plaster składam na pół )
- W międzyczasie na środku talerza układam garść mieszanki sałat, skrapiam oliwą oraz sokiem z cytryny. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.
- Kiedy ser, pomidorki i grzanki są już gotowe wyciągam je z piekarnika i odstawiam na 2 minutki do przestudzenia ( ale pamiętaj aby nie były zimne :)
- Na sałacie układam grzankę i ser a z boku upieczone pomidorki.
- Całość obficie posypuję startym parmezanem.
Moja rada:
- Świetna przystawka, która wspaniale smakuje z lampką schłodzonego białego wina.
- Zamiast sera halloumi można użyć oscypka lub rolady ustrzyckiej - wtedy świetnie będzie pasował sos z żurawiną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz