O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

sobota, 24 listopada 2012

Przystawka z serem halloumi i pieczonymi pomidorkami



Do przygotowania sałatki potrzebujemy:


  • Pokrojony w plastry ser halloumi - świetnym zamiennikiem jest polski oscypek
  • Plastry szynki parmeńskiej
  • Pomidorki koktajlowe
  • Pokrojona w plastry bagietka
  • Mieszanka sałat
  • Świeżo mielony pieprz i sól morska
  • Oliwa z oliwek oraz sok wyciśnięty z półwki cytryny
  • Garść tartego parmezanu do dekoracji

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni - na blasze do pieczenia układamy pomidorki koktajlowe, plastry sera halloumi ( bądź oscypka) oraz kromeczki bagietki owinięte w plaster szynki parmeńskiej ( dla lepszego efektu plaster składam na pół )
  • W międzyczasie na środku talerza układam garść mieszanki sałat, skrapiam oliwą oraz sokiem z cytryny. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.
  • Kiedy ser, pomidorki i grzanki są już gotowe wyciągam je z piekarnika i odstawiam na 2 minutki do przestudzenia ( ale pamiętaj aby nie były zimne :)
  • Na sałacie układam grzankę i ser a z boku upieczone pomidorki.
  • Całość obficie posypuję startym parmezanem.

Moja rada:

  • Świetna przystawka, która wspaniale smakuje z lampką schłodzonego białego wina.
  • Zamiast sera halloumi można użyć oscypka lub rolady ustrzyckiej - wtedy świetnie będzie pasował sos z żurawiną.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz