O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

sobota, 15 grudnia 2012

Croissanty z czekoladą, orzechami i skórką pomarańczową



Do przygotowania croissantów potrzebujemy:
  • Ja wykorzystuje gotowe ciasto specjalnie do criossantów ( obecnie można je kupić w Biedronce;)
  • Słoiczek Nutelli
  • Rozdrobnione orzechy mogą być laskowe, migdały, nerkowce, włoskie itp według gustu
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Ciasto kroimy w trójkąty (wielkość trójkątów zależy od tego ile i jakiej wielkości chcemy mieć criossanty)
  • Każdy trójkąt smarujemy obficie Nutella, na nią układamy rozdrobnione orzechy oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko zwijamy od podstawy trójkąta aż po wierzchołek mocno przyciskając aby ciasto dobrze nam się zlepiło a pyszne nadzienie nie wypłynęło.
  • Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  • Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 stopnii.

Moja rada:
  • Criossanta można też bardzo szybko przygotować w wersji wytrawnej tzn zamiast czekoladowego nadzienia na płacie ciasta ułożyć plasterek szynki oraz plasterek sera żółtego. Świetny pomysł na śniadanie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz