Do przygotowania croissantów potrzebujemy:
- Ja wykorzystuje gotowe ciasto specjalnie do criossantów ( obecnie można je kupić w Biedronce;)
- Słoiczek Nutelli
- Rozdrobnione orzechy mogą być laskowe, migdały, nerkowce, włoskie itp według gustu
- Kandyzowana skórka pomarańczowa
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Ciasto kroimy w trójkąty (wielkość trójkątów zależy od tego ile i jakiej wielkości chcemy mieć criossanty)
- Każdy trójkąt smarujemy obficie Nutella, na nią układamy rozdrobnione orzechy oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko zwijamy od podstawy trójkąta aż po wierzchołek mocno przyciskając aby ciasto dobrze nam się zlepiło a pyszne nadzienie nie wypłynęło.
- Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 stopnii.
Moja rada:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz