- piersi z kurczaka pokrojone w paseczki
- 2 papryki czerwone i 1 paprykę żółtą
- czerwoną papryczkę chilli
- cebule, 2 ząbki czosnku
- łyżeczkę tartego imbiru
- mieszankę przypraw: sproszkowane chilli, cynamon, curry, kurkumę, imbir (wszystkie po jednej małej łyżeczce)
- mleczko kokosowe
- jogurt naturalny
- woreczek ugotowanego ryżu
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Marynata: jogurt naturalny mieszamy z przyprawami tj. cynamonem, chilli, curry, kurkumą, imbirem.
- Kurczaka pokrojonego w paseczki wrzucamy do przygotowanej marynaty i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy papryczkę chilli pokrojoną w paski, czosnek i imbir.
- Kiedy warzywa zmiękną dorzucamy kurczaka wraz z całą marynatą i podsmażamy razem jeszcze 5 minut.
- Następnie dodajemy pokrojoną w słupki paprykę - wszystko dusimy razem około 2 min.
- Na koniec wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 3 minuty aż sos troszkę zgęstnieje.
- Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Moje rady:
- W każdym większym supermarkecie możecie znaleźć gotową przyprawę Tikka Masala, Gram Masala czy też Bombay Masala - nazwy są przeróżne natomiast wszystkie smakują prawie tak samo.
- Zamiast ryżu możecie podać tak przygotowanego kurczaka z kruchą bagietką i sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz