O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

czwartek, 13 grudnia 2012

Mój kurczak TIKKA MASALA



 Do przygotowania kurczaka potrzebujemy:

  • piersi z kurczaka pokrojone w paseczki
  • 2 papryki czerwone i 1 paprykę żółtą
  • czerwoną papryczkę chilli
  • cebule, 2 ząbki czosnku
  • łyżeczkę tartego imbiru
  • mieszankę przypraw: sproszkowane chilli, cynamon, curry, kurkumę, imbir (wszystkie po jednej małej łyżeczce)
  • mleczko kokosowe
  • jogurt naturalny
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Marynata: jogurt naturalny mieszamy z przyprawami tj. cynamonem, chilli, curry, kurkumą, imbirem.
  • Kurczaka pokrojonego w paseczki wrzucamy do przygotowanej marynaty i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy papryczkę chilli pokrojoną w paski, czosnek i imbir.
  • Kiedy warzywa zmiękną dorzucamy kurczaka wraz z całą marynatą i podsmażamy razem jeszcze 5 minut.
  • Następnie dodajemy pokrojoną w słupki paprykę - wszystko dusimy razem około 2 min.
  • Na koniec wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 3 minuty aż sos troszkę zgęstnieje.
  • Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Moje rady:
  • W każdym większym supermarkecie możecie znaleźć gotową przyprawę Tikka Masala, Gram Masala czy też Bombay Masala - nazwy są przeróżne natomiast wszystkie smakują prawie tak samo.
  • Zamiast ryżu możecie podać tak przygotowanego kurczaka z kruchą bagietką i sałatką ze świeżych warzyw.
                                                                                                                                                           Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz