Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady ( 1 mleczna i 1 gorzka)
- kostka masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie ciasta:
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem pokrojonym na małe kawałki.
- Czekolada nie może się zagotować. Jak się już rozpuści to odstawić do wystygnięcia.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Do masy jajecznej powoli wlewać ostudzoną czekoladę i cały czas miksować na niskich obrotach.
- Na koniec do ciasta dodajemy mąkę i cynamon. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Ciasto będzie wilgotne i zawsze oblepi patyczek podczas sprawdzania.
Do przygotowania kremu potrzebujemy:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany 36% lub 30%
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie kremu:
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Serek mascarpone ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Za pomocą łyżki dodajemy śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy.
- Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy obficie kremem i posypujemy cynamonem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz