Do przygotowania paelli potrzebujemy:
- 3/4 szklanki suchego ryżu do risotto
- pierś z kurczaka
- krewetki Black Tiger
- kolorowa papryka
- papryczka chilli
- cukinia
- groszek mamuci
- pasta pomidorowa ok. pół szklanki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- papryka ostra, sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- bulion drobiowy
- szafran
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli, cukinie oraz groszek mamuci. Wszystko razem smażymy około 5 minut.
- Następnie wszystko podlewamy wytrawnym winem i dusimy około 5 minut aż alkohol wyparujemy.
- Po tym czasie dodajemy pastę pomidorową i ostrą paprykę.
- Bulion podgrzewamy z szafranem i przecedzamy.
- Do warzywa wlewamy bulion i dusimy około 7 minut ( bez mieszania!!!)
- Po tym czasie dodajemy krewetki i naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową , a ogień zmniejszamy do minimum. Dusimy następne 7 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy z ogni i trzymamy jeszcze pod przykryciem około 2 minuty.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz