Do przygotowania dorady potrzebujemy:
- dwie świeże dorady
- łyżka kaparów
- 3 ząbki czosnku
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- koperek
- oliwa z oliwek
- kwaśna śmietana
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umyte ryby nacinamy pod kątem z dwóch stron.
- W moździerzu ucieramy czosnek, kapary, koperek, sok z cytryny, oliwę z oliwek.
- Powstałą pastę solimy i dodajemy skórkę z cytryny.
- Doradę solimy i pieprzymy ( na zewnątrz i w środku) - następnie nacieramy ją pastą kaparowo-cytrynową z dwóch stron.
- Pieczemy w piekarniku na grillu w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
- Rybę podajemy z pieczonymi warzywami ( przepis poniżej) oraz z sosem koperkowym ( śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem z odrobiną soli i pieprzu)
Do przygotowania pieczonych warzyw potrzebujemy:
- ćwiartki obgotowanych ziemniaków
- marchewki baby
- kilka ząbków czosnku
- tymianek
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na blasze do pieczenia układamy ziemniaki, marchewki i czosnek ( nie obieramy czosnku!)
- Warzywa polewamy oliwą, posypujemy tymiankiem, rozmarynem oraz solą z pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut ( lub do pożądanego efektu)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz