Do przygotowania łososia potrzebujemy:
- filet z łososia
- sok wyciśnięty z około 3 cytryn
- skórka otarta z 1 cytryny
- posiekany koperek
- pomidorki koktajlowe
- sól i pieprz
- cukier
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Łososia myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Do głębokiego naczynia wlewamy sok cytrynowy i zanurzamy w nim łososia (skórą do góry a mięsem do dna :)) i moczymy tak minimum 1 godzinę w chłodnym miejscu.
- Po upływie godziny wyciągamy łososia z soku i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie dokładnie nacieramy otartą skórką cytrynową i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec obficie posypujemy łososia koperkiem. Pieczemy na grillu około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pomidorki układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i cukrem i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
- Opcjonalnie możemy użyć sosu czosnkowego i polać nim całe danie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz