Do przygotowania pulpetów potrzebujemy:
- mielone mięso wołowe
- bułka tarta
- skórka z 1 cytryny
- gałązki rozmarynu
- ser feta
- tarty parmezan
- czosnek
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- sól, pieprz i ostra papryka
- kilka kropel sosu Worscestershire
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy mięso i dodajemy jajko, bułkę tartą, skórkę z cytryny, posiekany rozmaryn, sos Worcestershire, sól, pieprz, ostrą paprykę, miód i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na koniec do mięsa dodajemy tarty parmezan oraz pokruszony ser feta. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Formujemy pulpety i smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni.
Do przygotowania sosu pomidorowego potrzebujemy:
- Pastę z czerwonych pomidorów
- Świeżą bazylię
- 1 szklankę drobiowego bulionu
- Świeżą bazylię
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz i cukier
Przygotowanie:
- W garnku podgrzewamy pastę pomidorową z dodatkiem buliony, liści bazylii, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cały sos miksujemy na kremowy sos. Dodajemy cukier, sól i pieprz - następnie znowu zagotowujemy.
- Do sosu wrzucamy uprzednio usmażone pulpety i dusimy razem około 8 minut.
- Na talerz wykładamy sos, następnie wyławiamy pulpety i na koniec posypujemy wszystko pokruszonym serem feta.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz