Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- puszka tuńczyka (kawałki) w sosie własnym
- ogórki korniszony mini z chilli
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ser żółty
- zielony groszek w puszce
- majonez
- jogurt naturalny
- sól i pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Na dnie naczynia układamy odsączonego z sosu tuńczyka - tuńczyka posypujemy pieprzem, następnie korniszony pokrojone w kostkę. Kolejną warstwą są starte na tarce o grubych oczkach białka jajek.
- Na białka układamy groszek - który uprzednio odsączamy na sicie z zalewy i delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na groszek kładziemy starty na tarce ser żółty.
- Ser polewamy sosem, który przygotowujemy mieszając ze sobą majonez i jogurt ( w stosunku 1:1 ) z odrobiną pieprzu i soli.
- Na sos trzemy na tarce o drobnych oczkach żółtka jajek i na koniec posypujemy je posiekanym szczypiorkiem.
Moja rada:
- Sałatkę możemy przygotować w jednej misce.
- Kolejność warstw według upodobań - nie wpływa to na smak.
- Najlepiej używać do sosu majonezu Kieleckiego :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz