Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
- Mieszankę sałat ( ja wybieram te z rukolą :))
- pomidorki koktajlowe
- ser mozzarella ( najlepiej małe kuleczki)
- opcjonalnie starta na tarce marchewka
- oliwa z oliwek ok. 3 łyżek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- zioła prowansalskie
- odrobina musztardy Dijon
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Robienie sałatki zaczynam od sosu: oliwę mieszam z sokiem cytrynowym i musztardą na jednolity sos, następnie dodaje zioła, sól i pieprz. Wszystko mieszam i odstawiam.
- Do miski wrzucam sałatę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz jak na obrazku pokrojoną w paski mozzarellę ( jeśli używać kulek to przekrawamy je tylko na pół) oraz starta na tarce marchewkę.
- Do warzywa wlewam przygotowany wcześniej sos i gotowe.
Moje rady:
- Pamiętaj aby sałatę polewać sosem tuż przed samym podaniem, aby nie traciła swojej kruchości.
- Warto mieć te składniki w lodówce w razie niespodziewanych gości robisz ją w 3 minuty do tego w między czasie wrzucasz grzanki do piekarnika i szybka, smaczna przekąska gotowa.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz