Do przygotowania papryk potrzebujemy:
- czerwone papryki
- mielona wołowina
- woreczek ryżu
- fasolę czerwoną z puszki
- cebulę
- czosnek
- natkę pietruszki
- pomidory w puszce
- mozzarellę
- sól, pieprz,cukier, cynamon, ostra papryka - chilli w proszku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy na sypko przez około 15 minut w osolonej wodzie.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę przez około 2 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dusimy.
- Do mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy tj. cukier, sól, pieprz, cynamon i chilli.
- Na sam koniec dorzucamy fasolę czerwoną i posiekaną natkę pietruszki.
- Do mięsnego sosu dodajemy ugotowany ryż i startą na tarce mozzarellę.
- Gotowym farszem nadziewamy przekrojone wzdłuż papryki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
- Pod koniec pieczenia na każdą paprykę układamy plaster mozzarelli i pieczemy aż ser się rozpuści.
Moje rady:
- Papryki możemy podawać z sosem pomidorowym - przepis na sos znajdziesz tutaj sos pomidorowy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz