Do przygotowania piersi potrzebujemy:
- pierś z kurczaka
- ser z niebieską pleśnią np. Lazur
- pieczarki
- cebula
- śmietana 30%
- posiekane orzechy włoskie
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie :
- Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem pierś przyprawiamy solą i pieprzem.
- W osobnym rondelku podsmażamy na oliwie cebulkę, kiedy ta się zeszkli dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki.
- Kiedy pieczarki są już gotowe dorzucamy pokrojony w kostkę ser (lub starty na tarce) i dolewamy odrobinę śmietanki.
- Całość powinna się gotować około 5 minut na małym ogniu ( jeśli sos będzie za rzadki bądź za gęsty dodajemy ser bądź śmietanę w zależności od stanu sosu ;))
- W między czasie smażymy na rozgrzanej patelni pierś na złoty kolor.
- Kiedy sos jest już gotowy doprawiamy tylko odrobiną pieprzu oraz posiekaną natką pietruszki i ściągamy z ognia.
- Usmażone piersi polewamy sosem oraz posypujemy uprażonymi na patelni orzechami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz