O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Wołowe pulpeciki z serem feta, rozmarynem i cytryną w pomidorowo - bazyliowym sosie





Do przygotowania pulpetów potrzebujemy:

  • mielone mięso wołowe
  • bułka tarta
  • skórka z 1 cytryny
  • gałązki rozmarynu
  • ser feta
  • tarty parmezan
  • czosnek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i ostra papryka
  • kilka kropel sosu Worscestershire

Przygotowanie:

  • Do miski wkładamy mięso i dodajemy jajko, bułkę tartą, skórkę z cytryny, posiekany rozmaryn, sos Worcestershire, sól, pieprz, ostrą paprykę, miód i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Na koniec do mięsa dodajemy tarty parmezan oraz pokruszony ser feta. Wszystko delikatnie mieszamy.
  • Formujemy pulpety i smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni.

Do przygotowania sosu pomidorowego potrzebujemy:

  • Pastę z czerwonych pomidorów
  • Świeżą bazylię
  • 1 szklankę drobiowego bulionu
  • Świeżą bazylię
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i cukier

Przygotowanie:

  • W garnku podgrzewamy pastę pomidorową z dodatkiem buliony, liści bazylii, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cały sos miksujemy na kremowy sos. Dodajemy cukier, sól i pieprz - następnie znowu zagotowujemy.
  • Do sosu wrzucamy uprzednio usmażone pulpety i dusimy razem około 8 minut.
  • Na talerz wykładamy sos, następnie wyławiamy pulpety i na koniec posypujemy wszystko pokruszonym serem feta.
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz