O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

poniedziałek, 11 lutego 2013

Dorada kaparowo-cytrynowa z pieczonymi warzywami




Do przygotowania dorady potrzebujemy:


  • dwie świeże dorady
  • łyżka kaparów
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • koperek
  • oliwa z oliwek
  • kwaśna śmietana
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Umyte ryby nacinamy pod kątem z dwóch stron.
  • W moździerzu ucieramy czosnek, kapary, koperek, sok z cytryny, oliwę z oliwek. 
  • Powstałą pastę solimy i dodajemy skórkę z cytryny.
  • Doradę solimy i pieprzymy ( na zewnątrz i w środku) - następnie nacieramy ją pastą kaparowo-cytrynową z dwóch stron.
  • Pieczemy w piekarniku na grillu w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  • Rybę podajemy z pieczonymi warzywami ( przepis poniżej) oraz z sosem koperkowym ( śmietanę mieszamy z posiekanym koperkiem z odrobiną soli i pieprzu)


Do przygotowania pieczonych warzyw potrzebujemy:

  • ćwiartki obgotowanych ziemniaków
  • marchewki baby
  • kilka ząbków czosnku
  • tymianek
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na blasze do pieczenia układamy ziemniaki, marchewki i czosnek ( nie obieramy czosnku!)
  • Warzywa polewamy oliwą, posypujemy tymiankiem, rozmarynem oraz solą z pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut ( lub do pożądanego efektu)

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz