O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

czwartek, 28 lutego 2013

Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym



Do przygotowania sałatki potrzebujemy:


  • mieszanka sałat ( ja wybrałam z roszponką)
  • filet z kurczaka
  • szynka parmeńska
  • oliwki
  • ser feta
  • pomidor
  • pieczywo
  • tymianek suszony
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, curry i ostra papryka
  • sos czosnkowy ( majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w stosunku 1:2 dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą z pieprzem)


Przygotowanie:


  • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Smażymy go na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu kroimy w paski.
  • Pieczywo kroimy w kostkę i polewamy oliwą wymieszaną z solą i suszonym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku około 10 minut.
  • Szynkę parmeńską kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku aż stanie się chrupiąca.
  • Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem czosnkowym. Na sosie układamy kurczaka, oliwki, kruszymy ser feta. Pomidorku układamy dookoła talerza. Sałatkę posypujemy grzankami i upieczonymi paseczkami szynki parmeńskiej.
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz