O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

sobota, 2 lutego 2013

Moja tajska zupa z kurczakiem i szpinakiem



Do przygotowania zupy potrzebujemy:


  • Bulion drobiowy
  • Pierś z kurczaka
  • mleczko kokosowe
  • liście szpinaku
  • cukinię
  • marchewkę
  • papryczkę chilli
  • cebulkę dymkę 
  • tarty imbir (można go zastąpić sproszkowanym imbirem)
  • sos sojowy
  • sól, pieprz, kolendra ( ja użyłam sproszkowanej kolendry)

Przygotowanie:

  • Kurczaka kroimy w paski i gotujemy przez około 10 minut w drobiowym bulionie.
  • Po tym czasie dodajemy pokrojone w słupki cukinie i marchewkę. Wszystko razem gotujemy następne 10 minut.
  • Do zupy dodajemy liście szpinaki,dymkę, pokrojone w paseczki papryczki chilli oraz wlewamy mleczko kokosowe.
  • Zupę doprawiamy solą,  pieprzem, imbirem oraz kolendrą i gotujemy jeszcze 5 minut.

Moja rada:

  • Zamiast kurczaka można użyć kawałki ryby lub krewetki.

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz