O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

wtorek, 5 lutego 2013

Spaghetti z krewetkami, kaparami w sosie śmietanowym z winem



Do przygotowania spaghetti potrzebujemy:


  • makaron spaghetti
  • krewetki black tiger
  • kapary w zalewie
  • cukinie
  • śmietanę 30%
  • białe wytrawne wino
  • płatki suszonego chilli
  • czosnek
  • natkę pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwę z oliwek

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek. 
  • Do czosnku dorzucamy krewetki z płatkami chilli oraz wlewamy wino. Całość dusimy przez około 5 minut aż część płynu wyparuje. 
  • Następnie wlewamy śmietankę 30% oraz dodajemy pokrojoną w plasterki cukinie i kapary. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Wszystko dusimy aż sos zgęstnieje tak około 5 minut.
  • Do sosu dodajmy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Makaron podajemy posypany natką pietruszki z kieliszkiem schłodzonego białego wina :)

Smacznego!!!





1 komentarz:

  1. Szkoda że brakuje ilości tych składników. Ile tego wina mam wlać ? Całą butelkę?

    OdpowiedzUsuń