O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

piątek, 8 lutego 2013

Polędwiczki wieprzowe z sosem z zielonego pieprzu i whisky



Do przygotowania polędwiczek potrzebujemy:


  • polędwiczki wieprzowe
  • zielony pieprz w zalewie
  • 50 ml whisky
  • musztarda dijon
  • szklanka bulionu drobiowego
  • mąka z wodą do zagęszczenia sosu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz ziołowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w centymetrowe paski. Oliwę z oliwek mieszamy z pieprzem ziołowym - zalewamy ta marynatą polędwiczki i odstawiamy do lodówki.
  • Na rozgrzany rondelek wlewamy około 2-3 łyżki zielonego pieprzu w zalewie ( pod wpływem temperatury pieprz traci swoją ostrość)
  • Zielony pieprz zalewamy szklanką bulionu i dodajemy łyżeczkę musztardy. Wszystko razem gotujemy około 5 minut.
  • Do sosu wlewamy whisky oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy następne 5 minut.
  • Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki i zimnej wody.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczki doprawiając je solą i pieprzem na patelni.

Moje rady:

  • Podczas smażenia polędwiczek warto je nakłuwać widelcem - sprawi to, że będą bardziej kruche.
  • Zamiast whisky można użyć innego alkoholu np. brandy.

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz