O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

piątek, 18 stycznia 2013

Cytrynowy łosoś z pieczonymi pomidorkami



Do przygotowania łososia potrzebujemy:


  • filet z łososia
  • sok wyciśnięty z około 3 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • posiekany koperek
  • pomidorki koktajlowe
  • sól i pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Łososia myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Do głębokiego naczynia wlewamy sok cytrynowy i zanurzamy w nim łososia (skórą do góry a mięsem do dna :)) i moczymy tak minimum 1 godzinę w chłodnym miejscu.
  • Po upływie godziny wyciągamy łososia z soku i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie dokładnie nacieramy otartą skórką cytrynową i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec obficie posypujemy łososia koperkiem. Pieczemy na grillu około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Pomidorki układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i cukrem i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
  • Opcjonalnie możemy użyć sosu czosnkowego i polać nim całe danie.
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz