O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

wtorek, 29 stycznia 2013

Papryki faszerowane wołowiną zapiekane z mozzarellą



Do przygotowania papryk potrzebujemy:


  • czerwone papryki
  • mielona wołowina
  • woreczek ryżu
  • fasolę czerwoną z puszki
  • cebulę
  • czosnek
  • natkę pietruszki
  • pomidory w puszce
  • mozzarellę
  • sól, pieprz,cukier, cynamon, ostra papryka - chilli w proszku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy na sypko przez około 15 minut w osolonej wodzie.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę przez około 2 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dusimy.
  • Do mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy tj. cukier, sól, pieprz, cynamon i chilli.
  • Na sam koniec dorzucamy fasolę czerwoną i posiekaną natkę pietruszki.
  • Do mięsnego sosu dodajemy ugotowany ryż i startą na tarce mozzarellę.
  • Gotowym farszem nadziewamy przekrojone wzdłuż papryki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
  • Pod koniec pieczenia na każdą paprykę układamy plaster mozzarelli i pieczemy aż ser się rozpuści.

Moje rady:

  • Papryki możemy podawać z sosem pomidorowym - przepis na sos znajdziesz tutaj sos pomidorowy.
Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz