O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

środa, 16 stycznia 2013

Pierś z kurczaka w sosie z sera pleśniowego, pieczarek i orzechów



Do przygotowania piersi potrzebujemy:


  • pierś z kurczaka
  • ser z niebieską pleśnią np. Lazur
  • pieczarki 
  • cebula
  • śmietana 30%
  • posiekane orzechy włoskie
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie :

  • Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem pierś przyprawiamy solą i pieprzem. 
  • W osobnym rondelku podsmażamy na oliwie cebulkę, kiedy ta się zeszkli dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. 
  • Kiedy pieczarki są już gotowe dorzucamy pokrojony w kostkę ser  (lub starty na tarce) i dolewamy odrobinę śmietanki.
  • Całość powinna się gotować około 5 minut na małym ogniu ( jeśli sos będzie za rzadki bądź za gęsty dodajemy ser bądź śmietanę w zależności od stanu sosu ;))
  • W między czasie smażymy na rozgrzanej patelni pierś na złoty kolor.
  • Kiedy sos jest już gotowy doprawiamy tylko odrobiną pieprzu oraz posiekaną natką pietruszki i ściągamy z ognia.
  • Usmażone piersi polewamy sosem oraz posypujemy uprażonymi na patelni orzechami.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz