O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Klasyczne spaghetti bolognese



Do przygotowania spaghetti potrzebujemy:


  • mięso mielone - najlepiej wołowinę
  • makaron spaghetti
  • cebula
  • czosnek
  • passata pomidorowa
  • bazylia
  • tarty parmezan
  • sól, pieprz, cukier, suszone zioła

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
  • Na rozgrzaną teflonową patelnię (bez dodatku tłuszczu) wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość podgrzewamy - kiedy mięso jest już gotowe dodajemy passatę pomidorową, cukier, suszone zioła, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
  • Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz