O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

sobota, 12 stycznia 2013

Penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem oprószone serem feta


Do przygotowania makaronu potrzebujemy:


  • Makaron penne 
  • pierś z kurczaka
  • suszone pomidory
  • świeży szpinak
  • ser feta
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
  • Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów i wrzucamy pokrojonego kurczaka.
  • Kiedy kurczak już nam się podsmaży dorzucamy do niego drobno posiekany czosnek oraz liście świeżego szpinaku. Całość dusimy około 5 minut.
  • Kiedy szpinak jest już miękki dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Sos łączymy z uprzednio ugotowanym makaronem i podsmażamy chwilkę na patelni.
  • Na talerz wykładamy gorący makaron i oprószamy go kawałkami sera feta.

Moja rada:

  •  Zwykle do makaronu dodaje jeszcze pokrojone w paski czarne oliwki, które naprawdę bardzo dobrze się komponują z resztą składników.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz