O jedzeniu świeżo, łatwo i szybko...

wtorek, 15 stycznia 2013

Sałatka warstwowa z tuńczykiem



Do przygotowania sałatki potrzebujemy:


  • puszka tuńczyka (kawałki) w sosie własnym
  • ogórki korniszony mini z chilli
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ser żółty
  • zielony groszek w puszce
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  • Na dnie naczynia układamy odsączonego z sosu tuńczyka - tuńczyka posypujemy pieprzem, następnie korniszony pokrojone w kostkę. Kolejną warstwą są starte na tarce o grubych oczkach białka jajek.
  • Na białka układamy groszek - który uprzednio odsączamy na sicie z zalewy i delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Na groszek kładziemy starty na tarce ser żółty.
  • Ser polewamy sosem, który przygotowujemy mieszając ze sobą majonez i jogurt ( w stosunku 1:1 ) z odrobiną pieprzu i soli.
  • Na sos trzemy na tarce o drobnych oczkach żółtka jajek i na koniec posypujemy je posiekanym szczypiorkiem.

Moja rada:

  • Sałatkę możemy przygotować w jednej misce.
  • Kolejność warstw według upodobań - nie wpływa to na smak.
  • Najlepiej używać do sosu majonezu Kieleckiego :)
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz